Wednesday, September 14, 2005

LCD TV mi Yoksa Plazma TV mi?


Son günlerde revaçta olan bir tartışma mevcut. LCD TV mi alsam yoksa Plazmamı?
Bende bu konuda biraz teknik araştırma yaptım. Ayrıca bir LCD 40" ve Plazma 40" karşılaştırma fırsatı elde ettim. Çıkan sonuçlar ise şöyleydi.

Işık karşılaştırması:
Gündüz veya ışık altında LCD her zaman Yüksek kontrastlı görüntü verdi.
Akşam olduğunda karanlık odada ise Plazma daha iyi kontrasta sahipti. Bunu şunlara bağlıyorum. Ekranın ışık altındaki rengi kontrasta çok etki ediyor. Plazmalarda ekran kapalı durumdayken açık gri-yeşil arası bir renge sahipken, LCD'lerde bu koyu siyah bir renk oluyor. Bildiğimiz gibi Plazma ekranlarda bir aydınlatma unsuru mevcut. Kararma diye bir durum sozkonusu degil. Lcd' de ise karartma yetenegi mevcut. Çalışma prensibi arka fondan gelen ışığı yansıtma prensibine dayandığı için saydamlaşan LCD ışığın öne geçmesine izin verir. Saydamlık kayboldukca ışık geçirmez ve koyu bir hal alır.Plazmalarda ise haliyle ışık alan bir ortamda gorebileceğiniz en siyah renk ekranin kapali oldugundaki renk gibi açık gri yeşil olmaktadır. Diğer bölgelerdeki yüksek parlaklık gözde yeşil bölgelerin siyah olduğu izlenimini vermektedir. LCD'de ise siyahlar gercek siyah olmaktadır. Karanlıkta ise durum değişmekte plazmalar çok üyksek bir kontrasta sahip olmaktadır. Cunku artık gerçek siyahi görme yetenegine sahip olmaktasınız. Karanlikta herşey siyah :). Sinemalarda da aslında aynı durum mevcut. Beyaz perde yansıtma için gerekli olup sadece karanlıkta işlevsel olabilmektedir. Kısaca sinema gibi bir ortam icin Plazmalarda kontrast daha iyi olmakta ışık alan yerlerde LCD vazgecilmez olmaktadir. Karanlıkta LCD siyah rengi vermeye çalışırken ister istemez saydamlığı tümüyle kaldıramamakta ve siyahlar arka plan aydınlatmasından ışık almakta ve grileşmektedir.

Çözünürlük:
LCD açık ara bu konuda öndedir. Plazmada yüksek çözünürlük sanırım üretimden kaynaklı olarak elde edilememektedir. Tabiki plazmalarda DVD filmler için çözünürlük yeterlidir. Bilgisayar grafikleri işin içine girdiğinde ise plazma yeterli olamamaktadır.

Tazeleme hızı:
Plazma TVler doğası gereği daha hızlılar. LCD deki sıvı kristal hareketi yavaş olduğu için çok hareketli görüntülerde tırtıklanmalar oluşmaktadır. Denediğimiz LCD 12 ms refresh belirtmesine rağmen çok yüksek hareketlerde bu tırtıklanmalar oluştu. Yeni LCD lerde (8 ms ve 4 ms olanlarda) bunların daha az olacağını tahmin ediyorum. Plazmalar bu konuda avantajlı.

Renk skalası:
Bu konuda teknik tartışmalar yürümekle birlikte LCD'de 16 milyon renk üretilebilmekte denilmektedir. Plazmalar için ise milyarlarca renk.. Bu konuda teknik bilgime dayanarak söylemem gerekirki Film kayıtları hatta HDTV ve dijital yayınların kayıt medyumları maksimum 16 milyon formatta kaydedilmektedir. Milyarlarca renkte olsa bunlar kullanılamaktadır. Bu konudaki iki sistemin şansının aynı olduğunu düşünüyorum. Görüntü analog oluşmaktadır. İki tür sisteminde sınırlarını kontrol kartlarının belirlediğini düşünüyorum.

Fiziksel özellikler:
Plazmalar LCDlerden daha ağır. Taşınma açısından ve duvara montaj açısından plazmalar biraz sorun olabilir. Plazmaların önünde cam bir tabaka mevcut. Buda plazmaları taşınma esnasında çok hassas yapıyor. 40" LCD ekranı tek başına çok rahat kaldırabilirken plazma için ikinci bir kişi şart.

Bakış açısı:
Plazmalarda mevcut teknoloji ile 160 derece bakış açısı mümkün iken lcdlerde 175 civarıdır. Bakış açısı için çok yan açılar bence önemli değil. 175 dereceden pek bir şey anlaşılmaz herhalde :)

Ekran üzerindeki parlamalar:
Evet işte bu nokta beni seçimde en çok bağlayıcı tutan şey.. Gündüz vakti.. evdesiniz pencereler açık.... Tv ayna gibi karşıdan herşeyi yansıtıyor. Televizyonu açtınız .... hala orda birşeyler parlıyor...Bu konuda LCD gerçekten tam puan aldı. Plazma müthiş bir şekilde herşeyi yansıtıyor. Plazmadaki yansıma beni çok rahatsız etti... LCD bu konuda elinden geleni yapıyor. Ve gercekten yansıtmıyor. Kapalı veya açıkken...

Bozuk pikseller:
LCD lerde bazı ekranlarda bozuk pikseller mevcut olabiliyor. Bana gelen LCD de boyle bir şey yoktu. Ama olanlarıda görmedim değil. Alırken bakma şansınız var ise LCDye şöyle bir bakın koyu bir ekranda özellikle daha çabuk anlaşılıyor. Plazmalarda bu olmuyor.

Yanmış ekran bölgeleri:
Ekranda sabit kalan görüntülerin iz bırakması olayı. Bu konuda Plazmalar zayıf kalmakta. LCD ise daha yüksek direnç göstermektedir. 6 7 saat aynı kanalı izledikten sonra kanal logosunun orada silüet olarak gözükmesi muhtemel. LCD' de bu etkiye rastlamadım.

Boyut:
Plazmalar daha büyük boyutlarda üretilebiliyor. Bu yılki CEBIT /Hannover'de de bu devam etti en büyük LCD 82" iken Plazma 102" idi...

Piksel aralıkları:
LCD bu konuda çok hassas. Plazmada ise bu kadar bir keskinlik söz konusu değil. Her nokta arasında kalan bölge ne kadar küçük ise görüntü o kadar keskin gözüküyor.

Manyetik / Basınç dayanımı:
Lcdler manyetik ortamlardan ve basınçtan etkilenmiyor. Plazmalar ise mıknatıslanma etkisine sahip. Plazmalarda gaz kullanıldığı için yüksek yerleşim yerlerinde parlaklık basınçtan dolayı etkilenmekte. Dağlık bölgelerde çok etkilenmekte. Benim uzun süre deneme fırsatım olmadı, fakat plazmaların kuzey güney duvarlarına asılması durumunda dünyanın manyetik alanından etkilendiği söyleniyor.

Fiyat: Plazma %35 civarında daha ucuz.

Ucuz olan sistemler daha revaçta bundan dolayı teknolojik yatırımlarda o tarafa kaymakta. Plazmalar yarışta bundan dolayı kazançlı olabilir.

Her iki üründe kendine göre avntaj ve dezavantajlara sahip.

Tercihen kendi seçimim şu an LCD'ler. Ama bu yönü insanlar belirliyor. İnsanlar ucuzu tercih ediyor. Piyasaya bakışım ise gelecekte ise plazmaların bu yarışta galip çıkacağı. Plazmalardaki eksiler kapatılabilir.
Faydalı olması dileğiyle güzel gelecekler ve kaliteli teknojiler diliyorum

Mustafa Cakmak 09/2005

0 Comments:

Post a Comment

<< Home